dijous, 4 de juny del 2015

LA REBESÀVIA LAIA


La Laia vivia en un dels poblats laietans, la seva cultura abastava les terres que ara formen les comarques de Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental, Oriental i Maresme.


Ella ja era aquí fa gairebé 3000 anys. Ella és la meva rebesàvia. I la teva, si tu vols.

Jo la trio perquè ella és una dona que es coneix a si mateixa i coneix els cicles de la lluna i les estrelles. I sap que ella, com tot el que hi ha al món també mor i reneix cada mes i cada any, amb la lluna i amb el sol.

Ella prové de tot un llinatge de dones que es remunta tan enllà en el temps que la gent no escrivien i, en canvi, pintaven imatges a l'interior de les coves i balmes, coves on succeïen els misteris de la vida, on les dones sagnaven sense dolor i on parien els fills i filles.


Totes aquestes dones s'ajuntaven per celebrar la mort i la resurrecció de la lluna, i menstruaven plegades, i aprenien juntes, creaven, inventaven i somniaven un futur on tu i jo, i la resta de dones ens trobàvem en unes tendes roges dins uns edificis estranys perpetuant l'etern cicle de la vida.

El patriarcat, durant tots els mil·lennis de la seva existència d'existència, va anar aixafant mica en mica la llibertat sobre el propi cos, la saviesa inherent a la vida que flueix. I ara ens trobem, sobretot les dones, estranyes dins un cos que no coneixem i que ens resulta molt difícil poder estimar sense recança.

He volgut posar LAIA a la tenda roja com a símbol de la recuperació del poder personal de cadascuna de nosaltres, de la voluntat d'anar-nos traient de sobre les capes de cultura patriarcal que arrosseguem. En honor a totes les nostres ancestres, a les mares originals, a la rebesàvia de la que provenim.